top of page

Wandelcoaching binnen organisaties kan écht!

Heb jij wandelcoaching al ontdekt? Het is tegenwoordig helemaal hot & happening! Maar was dat niet zweverig? Die mensen praten toch met bomen? Dat was in ieder geval mijn beeld van wandelcoaching. Tot ik zelf als vitaliteitscoach in OLVG (ziekenhuis in Amsterdam) door de lockdown eigenlijk noodgedwongen met mijn cliënten buiten ben gaan wandelen. En het bleek een ontdekking! Cliënten vertellen makkelijker hun verhaal, komen sneller tot inzichten, zijn letterlijk in beweging en ontladen stress. Maar heeft als coach ook veel voordelen zoals makkelijker stiltes laten vallen, metaforen kunnen gebruiken, letterlijk even stil kunnen staan en zo kan ik nog wel even doorgaan. Redenen genoeg dus om hier een blog over te schrijven!

Mensen die mij kennen weten dat ik verre van zweverig ben en ervan houd als dingen onderzocht en wetenschappelijk bewezen zijn. Omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg onderzocht de effecten van wandelcoaching en concludeert dat wandelcoaching aantoonbare significante positievere effecten heeft op (werk)stress, welzijn en gezondheid dan traditionele coaching. En Erik Scherder kan natuurlijk niet ontbreken in een blog over wandelen. Hij is het boegbeeld als het over de positieve effecten van wandelen gaat. “Elke dag een ommetje van minstens een half uur maakt al een groot verschil.” Een goede wandeling vermindert somberheid, stimuleert creativiteit én zorgt voor focus. En je kent vast zijn populaire app ‘Ommetje’ inmiddels ook wel.

Gelukkig heeft de lockdown dus ook voordelen. We hebben met z’n allen het wandelen in de natuur weer ontdekt. Maar de lockdown heeft ook z’n nadelen. De coronacrisis en de onzekerheid over werk hebben de kans op burn-out bij medewerkers zó sterk doen stijgen, dat hele bedrijfstakken dreigen stil te vallen. Er is een naderende burn-out epidemie op komst waar massale uitval van arbeidskrachten geen uitzondering zullen zijn. Werkgevers moeten hier op voorbereid zijn en preventief hulp bieden om dit te voorkomen. Stijgend ziekteverzuim is de eerste aanwijzing voor een forse toename van burn-outs. Vitaal Consulting heeft jarenlange praktijkervaring in het begeleiden van bedrijven om werknemers mentaal en fysiek gezond te kunnen houden. Voor meerdere organisaties hebben we wandelcoaches voor medewerkers ingezet. Dit kan op verschillende manieren, je kunt een wandelcoach medewerkers thuis laten ophalen voor een wandeling als mental check-up hoe het met ze gaat. Maar je kunt ook medewerkers de keuze geven om zichzelf aan te melden. Een mooie blijk van waardering naar de medewerkers én als o

rganisatie houd je je medewerkers fysiek en mentaal gezond. Tenslotte zie je een burn-out in de meeste gevallen niet aankomen!

Wil jij je medewerkers ook dit cadeau doen? Neem dan contact met mij op via 06-23207980.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page